Jesteś tu:  Zdrowie » Odżywianie i Diety » Odchudzanie » Sprawdź, które przyprawy odchudzają

Sprawdź, które przyprawy odchudzają

Odchudzanie | 13.07.2012

Trudno sobie wyobrazić kuchnie bez przypraw – to one nadają przecież decydujący smak potrawie, a z całkiem prostego dania potrafią uczynić prawdziwe kulinarne dzieło. Pewne przyprawy mają jeszcze jedną, wielką zaletę, mianowicie usprawniają proces przemiany materii, przez co przyspieszają odchudzanie. Po które przyprawy powinnaś sięgać, będąc na diecie?

Dietetyczne, niskotłuszczowe potrawy wcale nie muszą być nudne i pozbawione smaku – pomagają w tym przyprawy, które nie dość, że wyostrzają smak całego dania, to jeszcze mają działanie wspomagające odchudzanie. Prym wiodą tu wyraziste, często ostre przyprawy, które wspomagają metabolizm oraz przyspieszają proces trawienia, także ciężkich potraw z większą zawartością tłuszczu.

Jak stosować przyprawy? Przede wszystkim nie przypadkowo i nie łącząc wszystkie na raz. Najlepiej jeśli pojedyncza przyprawa gra główną rolę w potrawie i to ona nadaje jej ten wyjątkowy smak. Pamiętaj też, że nie zawsze więcej, znaczy lepiej – niektóre przyprawy są tak intensywne w smaku, że lepiej z nimi nie przesadzać. Większość przypraw najlepiej dodawać pod koniec gotowania, tak by ich  aromat nie zatracił się w trakcie gotowania.

Imbir – pobudza żołądek do wydzielania soków trawiennych, jest więc niezastąpiony podczas spożywania cięższych posiłków. Jako, że jego aromat jest bardzo intensywny należy używać go oszczędnie. Najlepiej sprawdzi się w potrawach kuchni azjatyckiej, skąd zresztą się wywodzi.

Pieprz – jego rolą jest przyspieszanie przemiany materii. Pieprz pomaga także w trawieniu tłuszczy, dlatego dobrze jest go stosować do potraw smażonych lub tłustych (np. tłustych mięs). Pasuje w zasadzie do każdej potrawy.

Papryka mielona – ma działanie podobne do pieprzu. Im ostrzejsza odmiana papryki, tym intensywniej wspomaga przemianę materii. Mielona papryka świetnie sprawdzi się w przyprawianiu mięs białych i warzyw.

Chili – to jedna z najostrzejszych znanych przypraw, dlatego chili należy stosować w kuchni bardzo oszczędnie. Przyprawa ta pobudza prace żołądka.

Bazylia – usprawnia proces trawienia, szczególnie potraw mięsnych, gdyż wpływa na szybsze trawienie tłuszczu i białek. Bazylia jest niezastąpiona w potrawach kuchni włoskiej. 

Majeranek – usprawnia trawienie i zapobiega wzdęciom, jest więc polecany osobom, które mają z tym problem. Najlepiej podkreśla smak potraw mięsnych. 

Koper – usprawnia pracę jelit, polecany osobom, które mają problemy trawienne. Polecany szczególnie do przyprawiania warzyw.

Kminek – rolą kminku jest zwiększenie procesu wydzielania kwasów żołądkowych, przez co trawienie zachodzi szybciej i sprawniej. Kminek najlepiej komponuje się z daniami mięsnymi (np. żeberkami) oraz warzywami, szczególnie kapustą.

Tymianek – sprawdza się szczególnie w trudnościach z trawieniem bardzo tłustych potraw. Najlepiej podkreśla smak potraw mięsnych i warzyw.

Kurkuma / curry – ta żółta przyprawa skutecznie usprawnia proces trawienia tłuszczy. Warto więc dodawać go do potraw tłustych, szczególnie smażonych mięs. Doskonale sprawdzi się w potrawach kuchni orientalnej.

 

 

StrefaKobiety.pl

redakcja@strefakobiety.pl



schowek
do schowka
poleć
poleć znajomemu


    Get Adobe Flash player