Jesteś tu:  Zdrowie » Odżywianie i Diety » Odżywianie » Kto powinien dbać o prawidłową glikemię?

Kto powinien dbać o prawidłową glikemię?

Odżywianie | 03.11.2012

Trochę biologii…

Za nasze odczuwanie głodu lub sytości odpowiada mózg. Ośrodek regulujący nasz apetyt oraz odczucie głodu i sytości znajduje się w części mózgu zwanej podzwgórzem. Pobudzenie jednej z jego części, tzw. ośrodka głodu, skłania nas do poszukiwania pokarmu. Pobudzenie innej części, tzw. ośrodka sytości wpływa na to, że przestajemy jeść. Do ośrodków głodu (G) i sytości (S) przekazywane są informacje o aktualnych potrzebach organizmu. Jednym z sygnałów dla mózgu, że człowiek powinien coś zjeść - lub przestać jeść - jest poziom glukozy we krwi.
 
Zasada jest dosyć prosta: kiedy glukoza wzrasta we krwi, czujemy sytość i tracimy chęć do jedzenia. Kiedy glukoza opada, zaczynamy odczuwać głód i potrzebę zjedzenia czegoś. Każdy z nas powinien więc dbać o poziom cukru we krwi. W poprzednim artykule wspomnieliśmy o tym, że dieta o niskim indeksie glikemicznym ważna jest w przypadku osób odchudzających się i chorych na cukrzycę. Poniżej wyjaśniam dlaczego tak jest.

Chcę schudnąć i co dalej?

Osoby, które chcą zrzucić wagę powinny zwracać uwagę zarówno na ilość posiłków, jak i na ich jakość. Spożywanie 4-5 posiłków dziennie co około 2,5-3 godziny jest podstawą w przypadku takiej diety. Aby schudnąć, nie wystarcza dbanie wyłącznie o ilość posiłków. W czasie odchudzania się ważne jest, aby dobierać te produkty, które dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Ilość spożywanych kalorii powinna być obniżona.

Spożywanie posiłków co 2,5-3 godziny wpływa na utrzymanie poziomu cukru we krwi. Ponieważ naturalnie cukier opada we krwi po 2 godzinach, po tym czasie dostarczenie organizmowi jakiegoś pokarmu pomaga wyrównać poziom cukru.

Gdy jego poziom jest zbyt niski, dochodzi do hipoglikemii. Objawia się ona „wilczym apetytem”. Rzucamy się wtedy na jedzenie, nie kontrolując tego, jakie ilości spożywamy. Często przyczyną nadwagi jest właśnie spożywanie zbyt dużych ilości jedzenia po znacznych spadkach cukru.

 




schowek
do schowka
poleć
poleć znajomemu


    Get Adobe Flash player