Jesteś tu:  Zdrowie » Odżywianie i Diety » Odżywianie » Poznaj zdrowotne właściwości imbiru

Poznaj zdrowotne właściwości imbiru

Zdrowie, Odżywianie i idety | 20.06.2012

Imbir to jedna z najważniejszych i najpopularniejszych azjatyckich przypraw. Doceniane są jego walory smakowe, ale nie tylko – okazuje się, że imbir to nie tylko przyprawa, ale źródło zdrowia. Korzeń imbiru ma działanie przeciwbólowe, wspomagania ochronę przed infekcjami, a także przyspiesza odchudzanie. Co jeszcze warto wiedzieć o tej przyprawie?

Mimo tego, że imbir jest dość popularną i łatwo dostępną przyprawą, wciąż niewiele mówi się o jego właściwościach. Okazuje się jednak, że warto przyjrzeć mu się z bliska, nie tylko za sprawą interesującego smaku, ale przede wszystkim ze względu na właściwości, które czynią go przyprawą o niezwykłych właściwościach leczniczych oraz wspomagających odchudzanie.

Jak stosować imbir w kuchni?

Imbir najlepiej współgra z potrawami kuchni azjatyckiej, ale sprawdza się równie dobrze także, jako dodatek do naszych tradycyjnych dań, zarówno tych mięsnych, jak i do deserów (ciast, herbatników itp.). Stosując imbir należy pamiętać, że jest to na tyle wyrazista przyprawa, że warto stosować ją dość oszczędnie, najlepiej łącząc z innymi przyprawami korzennymi w niewielkich ilościach. Imbir w korzeniu zawsze należy przechowywać w lodówce, zabezpieczając go opakowaniem, które pozwoli uniknąć jego wysuszeniu.

Warto pamiętać, że imbir ma jeszcze jedną istotną właściwość – jest stosowany, jako afrodyzjak. Warto go więc dodawać do potraw, szczególnie podczas kolacji z bliską osobą.

Lecznicze właściwości imbiru

Można powiedzieć, że imbir działa niemal na wszystko – to taki naturalny lek, który zapobiega chorobom i infekcjom oraz wspomaga ich leczenie. Właściwości lecznicze imbiru:

  • Pomaga w przeziębieniu i grypie. Imbir ma właściwości przeciwzapalne, pomaga także w zwalczaniu wirusów. Można stosować go na wiele sposobów, bezpośrednio (np. w postaci przyprawy do potraw lub napojów) lub pod postacią maści, ma on bowiem działanie rozgrzewające oraz przeciwbólowe.
  • Sprzyja łagodzeniu mdłości i problemów z trawieniem. Imbir doskonale radzi sobie ze wszelkimi dolegliwościami układu pokarmowego, szczególnie ważne jest jego działanie przeciwwymiotne (pomaga także w chorobie lokomocyjnej). Odrobina imbiru dodana do potrawy lub napoju pobudza trawienie, produkcję śliny oraz leczy wzdęcia.
  • Wspomaga krążenie krwi. Imbir poprawia ukrwienie organów, pobudza je do działania. Dzięki temu polepsza samopoczucie i poprawia koncentrację, co zresztą czyni go jednym z afrodyzjaków. 
  • Obniża stężenie cholesterolu. Powinien być więc stałym gościem menu wszystkich osób, które borykają się ze zbyt wysokim cholesterolem. 
  • Leczy infekcje jamy ustnej. Imbir działa sprzyjająco w leczeniu infekcji jamy ustnej (np. bólu gardła, owrzodzeń). Stosuje się go, jako składnik płukanki, ma działanie odkażające.

Imbir, a odchudzanie

Imbir bardzo często pojawia się w składach różnorodnych środków wspomagających odchudzanie. Czy to w formie surowej, czy sproszkowanej, czy to właśnie w suplementach diety, faktycznie udowodniono, że jego działanie przyspiesza proces chudnięcia. Imbir zwiększa bowiem tempo przemiany materii, przez co spożywany pokarm szybciej spala się, a mniej odkłada się go w postaci tkanki tłuszczowej.

Dlatego też imbir warto jest wprowadzić do swojej diety. Potrawy w których stosuje się imbir rzadko kiedy są bardzo dietetyczne, wykorzystuje się go bowiem głównie do przyprawiania potraw mięsnych oraz deserów. Dobrym sposobem na wcielenie imbiru do swojego menu jest przyrządzanie lemoniady z imbirem. Wystarczy woda niegazowana, sok z cytryny oraz niewielka ilość drobno posiekanego imbiru.

Dlaczego należy uważać na imbir?

Mimo tego, że imbir to przyprawa o właściwościach zdrowotnych, nie każdemu można go polecić. Przede wszystkim powinny unikać go osoby borykające się z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego oraz kobiety w ciąży i karmiące. Imbir zalicza się do przypraw ostrych, należy więc stosować go z umiarem, ponieważ w większych ilościach może działać na żołądek drażniąco.

Zasada ta tyczy się także osób zdrowych, które po prostu lubią smak imbiru – w jego przypadku im mniej tym lepiej, samym imbirem lub potrawami z dodatkiem imbiru (np. ciasteczkami korzennymi) nie powinno się nadmiernie objadać, gdyż „przedawkowanie” imbiru może być przyczyną bólu żołądka, a nawet mdłości.


StrefaKobiety.pl

redakcja@strefakobiety.pl



schowek
do schowka
poleć
poleć znajomemu


    Get Adobe Flash player