Jesteś tu:  Zdrowie » Odżywianie i Diety » Odżywianie » Ryby dla zdrowia i urody…dlaczego warto je jeść?

Ryby dla zdrowia i urody…dlaczego warto je jeść?

Odżywianie | 15.09.2012
Po ryby sięgamy znacznie rzadziej niż po mięso, co wynika z tradycji polskiej kuchni i z naszych przyzwyczajeń. Tymczasem warto sięgać po różnorodne gatunki ryb, gdyż jak się okazuje ich spożywanie znacząco wpływa na samopoczucie i jest prawdziwym źródłem zdrowia. Dowiedz się dlaczego warto jeść ryby.

Mięso w diecie człowieka pełni bardzo ważną rolę, gdyż dostarcza pełnowartościowych składników odżywczych, takich jak białko, tłuszcze, a także witaminy.

Szczególny typ mięsa, który korzystnie wpływa na zdrowie to mięso ryb, znacznie bardziej delikatne, łatwiej przyswajalne, często także mniej kaloryczne, a przy tym równie zdrowe i potrzebne w diecie.

Według dietetyków spożywanie mięsa ryb jest niezbędne, by prowadzić zdrową i pełnowartościową dietę. Ryby wpływają jednak nie tylko na zdrowie, ale wspomagają ogólną kondycję organizmu, poprawiają koncentrację i mają działanie przeciwzapalne. Poleca się je również dzieciom i kobietom w ciąży, gdyż ich składniki wspomagają rozwój układu nerwowego płodu i dziecka. To wszystko za sprawą drogocennych składników, które występują w rybach, jako najważniejsze wymienia się kwasy omega-3 oraz witaminy A, D i E.

Substancje to odpowiadają między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, wspomagają układ kostny oraz wzrok, odpowiadają za ochronę naskórka. Dzięki składnikom obecnych w mięsie ryb zapewnione jest także łatwiejsze wchłanianie substancji odżywczych oraz witamin. Ryby dostarczają także takich składników, jak wapń (szczególnie ryby z ościami, na przykład szprotki), magnez, żelazo oraz fosfor. A te są niezbędne do tego, by organizm funkcjonował prawidłowo i by nie straszne mu były kontuzje, podatność na złamania kości, problemy z krążeniem, problemy skórne.

Ceni się także pozytywny wpływ mięsa ryb na urodę, a mianowicie na stan skóry. Zawarte w rybach witaminy (między innymi A i D) wpływają korzystnie na stan skóry, regenerację nabłonka oraz koloryt skóry. Kwasy omega-3 oraz pozostałe witaminy wpływają korzystnie na procesy opóźniające starzenie, przez co korzystnie wpływają na stan cery i hamują pojawianie się zmarszczek.

Częste spożywanie mięsa ryb chroni więc przed wszelkimi chorobami układu krążenia (np. miażdżycą, problemami z sercem), pomaga w walce z problemami układu kostnego i mięśniowego, a także wspomaga wzrok. Jako, że ryby są także z reguły niskokaloryczne są wspaniałym uzupełnieniem, zdrowej, zbilansowanej diety. Dieta bogata w ryby wpływa korzystnie na zdrowie, a także na wygląd, dlatego też nie pozostaje nic innego jak po prostu częściej jeść ryby i zastępować je daniami mięsnymi, nawet kilka razy w tygodniu.




schowek
do schowka
poleć
poleć znajomemu


    Get Adobe Flash player